Fred Freeland

FREDERIC WILLIAM FREELAND

505th_parachute_infantry_regiment

Geboren op 19-02-1922 te Pueblo (CO)

Familie: Vader was ingenieur, gescheiden, hertrouwd en woonde in Chicago. Ook de moeder is hertrouwd. Fred had een jonger zusje: Florine. Hij heeft 3 jaar op de highschool gezeten; was vervolgens engineering aid en nadien Sales clerk. Fred had een dochter, Julie-An maar het is niet bekend of hij getrouwd was.

Meldt zich als vrijwilliger op 6 april 1942. (Connecticut). Was toen 70” lang (1,78 meter) en had een gewicht van 140 lbs (63,5 kg) Begon als gewoon soldaat en klom op naar de rang van T-4 (Technical) Sergeant bij het 505th Parachute Infantry Regiment D-Company van de 82nd Airborne Division. Army Serial Number: 18106903

In februari 1944 arriveerde Freeland in Engeland (omgeving Windsor) en ontmoette daar Peggy Lewis (1925) die zijn ‘girlfriend’ werd. De laatste keer dat zij elkaar ontmoetten was in augustus 1944. Freeland was toen op Headquarters gestationeerd.

Killed in Action op 03-01-1945 in de Belgische Ardennen, omgeving Trois Ponts bij de boerderij “Noire Fontaine”. In het boek “All American All the way” van Phil Nordyke wordt zijn dood als volgt beschreven:…. Just as we got the position, where we expected to find F-Company, a shell struck right in our midst. As I looked around me I discovered a whole cluster of men wounded or dead. We were the lucky ones, for our operations sergeant Freddie Freeland was mortally wounded by the same burst. Onduidelijk is of het hier een Duitse granaat betrof of “friendly fire”. Op 7 januari 1945 tijdelijk begraven op het Militair Kerkhof “Henri Chapelle”. Op 14 november 1947 overgebracht naar de staat Colorado, USA naar het Imperial Funeral Home and Cemetary Inc. 5450 West State Highway 78 Pueblo CO 81005. Van zijn grafsteen is een kleurenfoto gemaakt.

Laatste foto genomen door Jaap Beijnes op 17 september 1944 in de Ottenhoffstraat te Groesbeek, direct na de parachutelanding. Deze foto is na de oorlog door Pete H. Levec naar de moeder van Fred gestuurd.

Freeland was een “Original Member” van het 2e Battalion (ca. 2.000 man), D-Company (ca. 200 man) van het 505 Regiment (Col. Benjamin Vandervoort) Op 15-08-1944 gedecoreerd met ……………….. wegens deelname aan de WW-II Airborne landingen in Italië (Sicilië) en Frankrijk (Normandië). Volgens Peggy Lewis zou Freeland ook een Purple Heart onderscheiding hebben ontvangen. Op 17 september 1944 vertrokken van het vliegveld Folkingham (UK) met 45 “Sky-trains”C47 (DC3) behorend tot 313th Troop Carrier Group en geland in Groesbeek –Kamp/Wylerbaan (DZ-T) om 13:08 uur.

Fred Freeland was een bijzondere persoonlijkheid: sympathiek, ervaren, evenwichtig, handig; de klassieke sergeant bij wie de troopers zich geborgen wisten. Hij was de ziel van het peloton (platoon). In “Static Line” staat een foto van Freeland tijdens zijn opleidingstijd met een grote herdershond. Deze hond was het lievelingsdier en tevens mascotte van de Dog-Company en ging eenmaal mee met een trainingsjump. Zijn ‘buddy’ Tommy Gore weet meer over Fred Freeland. In een laatste poging de oorlogskansen te keren, lanceerde het Duitse leger in de vroege ochtend van 16 december 1944 het Von Rundstedt Offensief in de Ardennen met 28 divisies waaronder negen SS-Panzer elite divisies. In der haast aangevoerd met GMC- en Dodge trucks werden delen van de 82e en 101e Airborne divisies tegen de enorme Duitse overmacht in de strijd geworpen. Een gemechaniseerde oorlogshel van licht bewapende infanteristen tegen de zwaarste Duitse Tiger tanks en artillerie. Op dit slagveld, tijdens de koudste winter van de eeuw, sneuvelden talloze Airborne veteranen die tot dan alle vorige campagnes hadden overleefd. Onder hen ook Fred Freeland op 3 januari 1945 toen de 82nd AB divisie het tegenoffensief inzette bij Fosse. Directe tegenstander was de beruchte “Kampfgruppe Peiper” (zie het regimentsboek “Ready” pag.112+114) Aangezien Freeland op 7 januari 1945 met 7 andere troopers van het 505 P.I.R. werd begraven in plot WW, tiende rij en hij de enige was van de Dog Company (graf 182) lijkt het aannemelijk dat hij niet behoorde tot de groep die door eigen vuur sneuvelde.

Volgens informatie van Peggy Lewis is Freeland gesneuveld toen hij een bericht overbracht van Headquarters naar een militaire eenheid. Hij is vermoedelijk door de luchtdruk van een granaat of bom om het leven gekomen omdat zijn lichaam geen enkele verwonding te zien gaf. Op het U.S. Cemetery Henri Chapelle lagen oorspronkelijk 17.800 U.S. Servicemen begraven waaronder Freeland en 7 andere troopers van het 505 P.I.R.. Tussen november 1947 en juni 1951 werd ca. 45% op verzoek van familie in Amerika herbegraven w.o. Freeland. Thans rusten op Henri Chapelle nog ca. 8.000 gesneuvelden. C.H.L.H. ten Horn